Sprekers



Caroline Goossens is lector aan LUCA School of Arts, opleiding Interieurvormgeving. Ze schreef over achitectuur en vormgeving voor de Standaard en in een aantal professionele tijdschriften (A+, de Architect, Damn, Items, Frame). Daarnaast werkte ze freelance voor het Vlaams Architectuurinstituut en de Vlaams Bouwmeester.


Henk Van Hootegem Werkt sinds 2001 voor het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting (www.armoedebestrijding.be). Hij was betrokken bij verschillende dialoogprocessen en werkzaamheden binnen het Steunpunt, onder andere rond armoede-indicatoren, toegang tot energie en water, non-take-up van rechten, ex ante impactanalyse (armoedetoets), wonen, … Hij heeft verschillende onderzoeksprojecten rond armoede en sociale uitsluiting geïnitieerd en opgevolgd, en is lid van de nationale werkgroep sociale indicatoren. Momenteel is hij coördinator dd. van het Steunpunt.


Jochen Devlieghere werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek. Onderzoeksmatig is hij vooral geïnteresseerd in de gevolgen van de huidige rationaliseringstendens op het sociaal werk en de rol van wetenschap in de samenleving. Hij doctoreerde er over de mythe van rationalisering, over creativiteit en ambiguïteit in het sociaal werk. In zijn onderzoek tracht hij verbinding te maken tussen verschillende onderzoeksdomeinen zoals de bijzondere jeugdzorg en de kinderopvang.


Kati Verstrepen is advocaat sinds 1988, docent vreemdelingenrecht aan de stageschool te Antwerpen, voormalig bestuurder Orde van Vlaamse Balies, oud stafhouder balie Antwerpen, voorzitter Liga voor Mensenrechten.


Kris Berwouts studeerde diep in het vorig millennium Afrikaanse taalkunde en geschiedenis in Gent. Hij werkte 25 jaar voor verschillende Belgische en internationale NGO’s en bouwde een stevige reputatie op als Centraal-Afrika kenner, gespecialiseerd in de vredes- en democratiseringsprocessen in de regio. Sinds 2012 werkt hij als onafhankelijk expert onder andere voor de Britse, Amerikaanse en Duitse overheid, de VN en Amnesty International. In 2017 publiceerde hij “Congo’s gewelddadige vrede.”


Koen Steuperaert is directeur en procesbegeleider bij Stichting Lodewijk de Raet. Het uitgangspunt van de Stichting is het bouwen aan een zelfbewuste samenleving die in haar verscheidenheid open staat voor diversiteit. Met aandacht voor de samenhang tussen persoonlijke ontplooiing van mensen en maatschappelijke ontwikkeling. Koen is medeoprichter van ’SCHAKEL voor lokaal cocreëren’ een cocreatief collectief dat lokale samenwerkingsprocessen faciliteert, waarbinnen mensen samen waarde creëren door te bouwen aan hun community.


Mark Paquêt is momenteel opleidingsdirecteur 'Bachelor in het sociaal werk' van de Arteveldehogeschool. Voorheen was hij lang docent aan de voorloper van deze Sociale Hogeschool. Samenlevingsopbouw, opbouwwerk, groepswerk, armoede en armoedebestrijding waren de centrale thema’s binnen zijn onderwijsopdrachten. Gaandeweg nam hij managementsverantwoordelijkheden op en werd eind ‘99 aangeworven als opleidingsdirecteur voor de ‘Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs’. Zijn opdrachtenpakket werd stap voor stap uitgebreid met de verantwoordelijkheid voor de drie bachelor-na-bacheloropleidingen in het onderwijs. Hij inspireerde de curriculumvernieuwing van deze opleidingen en nam zelf dienstverleningsopdrachten op in Ecuador. Sinds 2014 leidt Mark het 'team sociaal werk’ van de Arteveldehogeschool.


Olivia Vanmechelen woont en werkt in Brussel. Ze is sinds september 2011 medewerker zorg en beleidsondersteuning bij het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg. Haar belangrijkste onderwerpen zijn woonzorg, buurtgerichte zorg, diversiteit en kwetsbaarheid. Ze werkte mee met de VVSG aan een visie op buurtgerichte zorg en ondersteunde het kabinet Vandeurzen bij de actualisering van het woonzorgdecreet en de redactie van de inspiratienota zorgzame buurten.


Paola Marquez is een Colombiaanse zangeres. Ze studeerde in 2009 af aan het Conservatorium te Gent. Sinds 2002 werkte ze samen met verschillende jazz, bossanavo en latin formaties zoals Maguare, El sur en Palenque Matonge.


Yasmien Naciri is een zelfstandige onderneemster in marketing & communicatie, daarnaast is ze ook auteur, columniste en voorzitster van Amana vzw, een ontwikkeling - en hulporganisatie en Fleks, een niet-traditioneel jeugdhuis voor ondernemende jongeren.